Ontmoet je collega's

Tom 

Groepsbegeleider 

“Een echt goeie dag is het als de kinderen blij zijn en het is gelukt enkele doelen met ze te behalen.” 

Tom was blij dat hij in de zomer van 2023 bij Raeger een passende bijbaan vond naast zijn Bacheler studie Psychologie. Hij is nu bezig met zijn scriptie, dus hij kan veel uren werken. Ook tijdens zijn masterstudie wil hij blijven werken bij Raeger.

Als groepsbegeleider ondersteunt Tom de gedragsdeskundigen op zijn groep, waar kinderen zitten tussen de twaalf en veertien jaar. Voor de kinderen er zijn, beginnen ze de dag altijd met een kort teamoverleg, waarin ze met elkaar een dagplanning maken en de taken verdelen. “Zodra de kinderen binnen zijn, beginnen we vaak met een kringmoment en wordt aan de kinderen verteld wat de dag gaat brengen. Er volgen speelmomenten en werkmomenten, waarbij we met de kinderen concreet aan hun persoonlijke doelen werken.” Doelen zijn dan bijvoorbeeld het zelf leren tandenpoetsen, zelf hun jas aandoen, het leren zeggen van nieuwe woordjes of het goed luisteren naar opdrachtjes.

Er is een fruitmoment en er wordt samen geluncht. Ze zitten met de kinderen ook dagelijks een paar keer in de prikkelarme snoezelruimte, “Dat hebben de kinderen echt nodig. Kinderen met autisme zijn snel overprikkeld.” Eens per week gaan ze met de groep zwemmen. “En als het goed weer is, gaan we elke dag wel even lekker naar buiten met de kinderen.”  

In het begin vond Tom het lastig wanneer een kind het moeilijk had en hij niet wist wat er aan de hand was. Hij herinnert het zich nog goed, op zijn eerste dag: “Een jongen begon hard te schreeuwen en ik begreep niet waarom. Ook fysiek werd de jongen erg onrustig."  Gelukkig kon zijn collega inspringen en de jongen rustig krijgen. “Doordat ik de jongen inmiddels goed ken, begrijp ik hem beter en kan ik hem nu zelf ook kalmeren op die momenten. Sterker nog, het lukt me nu meestal om een escalatie te voorkomen. Dat is helemaal fijn natuurlijk!” Tom heeft wel geleerd dat het belangrijk is af en toe ook voor zichzelf even een rustmoment in te plannen op de dag, waar hij even alleen is en even geen kinderen om zich heen heeft. Daarna kan hij er altijd weer vol enthousiasme tegenaan.  

Het fijne team, het werken aan doelen met de kinderen en de vele knuffels van de kinderen die hij krijgt op een dag, zorgen ervoor dat Tom elke dag met veel plezier naar zijn werk gaat. “Een echt goeie dag is het als de kinderen blij zijn en het is gelukt enkele doelen met ze te behalen.”