De wachtlijst
Door toenemende vraag naar onze zorg in combinatie met de grenzen van onze capaciteit, kampen wij momenteel met een grote wachtlijst. Hierdoor kunnen we helaas niet voorkomen dat ouders momenteel langer dan drie en in Amsterdam zelfs vijf jaar moeten wachten op zorg voor hun kind.
De doorstroom van onze huidige cliënten naar onderwijs of andere vormen van dagbesteding is gering. Door deze beperkte beweging komt er slechts af en toe een plekje vrij.
Door de krapte op de arbeidsmarkt zetten we bovendien momenteel alle zeilen bij om de bestaande groepen van voldoende personeel te voorzien. We maken op dit moment een pas op de plaats. Zodra er voldoende medewerkers zijn en we tevens voldoende huisvestingsmogelijkheden hebben zullen we opnieuw overwegen of er nieuwe groepen starten.
Wachtlijststop gemeente Amsterdam
Raeger is geconfronteerd met een budgetplafond van de gemeente Amsterdam. Dit betekent dat we momenteel geen nieuwe cliënten uit Amsterdam plaatsen op de wachtlijst.
Amsterdam wil tevens toe naar een centrale wachtlijst. Zo verwacht de gemeente een beter inzicht te krijgen in het totaal aantal kinderen met autisme dat in Amsterdam op een wachtlijst staat, om vervolgens een beter zicht te hebben waar en of kinderen geplaatst kunnen worden.
Hieronder ziet u de huidige duur wachtlijst per locatie:
Amsterdam: 4 - 5 jaar (momenteel geen aanmelding mogelijk)
Capelle aan den IJssel: minimaal 3 jaar (overleg loopt met de gemeente Rotterdam)
Hoofddorp: minimaal 3 jaar
Almere: minimaal 3 jaar
Plaats op een behandelgroep
Indien er een plekje vrij komt op een behandelgroep, kijken we naar de vijf cliënten die bovenaan de wachtlijst staan. Om te bepalen welk kind in aanmerking komt, worden onderstaande factoren in overweging genomen:
- Leeftijd: is de leeftijd van de cliënt passend bij de groep waar hij of zij geplaatst zal worden?
- Vaardigheden: wat zijn de sociale, cognitieve, motorische en zelfredzaamheidsvaardigheden van deze cliënt? Passen deze voldoende bij het niveau van de andere cliënten in de groep?
- Gedragsproblemen: is de groep waar de cliënt geplaatst zal worden uitgerust of toegerust om daarmee om te gaan.
- Locatie: hebben ouders een voorkeur opgegeven voor een specifieke locatie? Is het organiseren van vervoer op deze locatie mogelijk binnen de kaders van het beleid?
Proefperiode
De client die ‘op papier’ het beste past in de groep wordt uitgenodigd voor een proefperiode van minimaal een week, waarbij het kind meedraait in de groep.
Na de proefperiode bespreekt de hoofdbehandelaar de observaties met de ouders en worden er (indien nodig) verdere afspraken gemaakt.
Indien de client aan de hand van de proefperiode passend lijkt voor de groep, wordt er in overleg met ouders een officiële startdatum bepaald.
Past het kind niet in de groep dan volgt een terugkoppeling naar de ouders en wordt gekeken naar het volgende kind op de wachtlijst.